Congresul Autorităților Locale din Moldova

Congresul Autorităților Locale din Moldova

Ultima actualizare a site-ului:
Vineri, 17 noiembrie 2023
Noutăţi și evenimente
Cei 14 laureați ai Concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția 2023, premiați în cadrul unui eveniment solemn
Data publicării: Marţi, 03 octombrie 2023

Ministerul Muncii și Protecției Sociale i-a premiat pe cei 14 laureați ai Concursului Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă”, ediția 2023. Câștigătorii au primit diplome și premii bănești, în cadrul unui eveniment solemn desfășurat astăzi, în incinta ministerului.

Premianții celei de-a VI-a ediții a concursului s-au remarcat prin realizări în domeniile: știință, pedagogie, jurnalism, cultură, artă, sport ș.a., aceștia fiind:

Aurelia Crivoi (77 ani) – doctor habilitat în biologie, profesor universitar.

Vera Ghimpu-Munteanu (67 ani) – redactor-prezentatoare, Redacția Muzică Radio, Radio Moldova, solistă a ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”, conducătoare artistică a Laboratorului de creație în numele lui „Andrei Tamazlâcaru”.

Tudor Ungureanu (60 ani) – conducătorul ansamblului etno-folcloric „Ștefan Vodă”.

Elena Gîdilica (62 ani) – membră a Consiliului de administrație al Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova.

Antip Țarălungă (74 ani) – președintele Uniunii Coregrafilor din Republica Moldova, maestru în arte, profesor de coregrafie.

Alexandru Slivco (87 ani) – antrenor-profesor în cadrul Școlii sportive specializate de atletism nr. 3.

Tamara Pascaru (66 ani) – coordonatoare a Grupului de Seniori „Vârsta de Argint”, satul Cajba, Glodeni, președinta Rețelei Naționale de Seniori Activi din Moldova.

Valentina Jamba (74 ani) – președinta AO ,,Eco-Sor”, fiind implicată în diferite proiecte și activități privind protecția mediului.

Vasile Jitaru (78 ani) – meșter popular, confecționarea instrumentelor muzicale (fluiere, cavale, tilinci), membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova și al Uniunii Muzicienilor din Moldova.

Violeta Bodean (76 ani) – formatoare locală la disciplina chimie, membră a comisiilor de bacalaureat din raioanele Drochia, Soroca și or. Bălți, coordonatoare a echipelor participante la olimpiadele raionale și republicane de chimie.

Lilia Melnicenco (72 ani) – președinta AO ,,Viitorul”, activează în proiecte sociale pentru persoanele în etate.

Mihail Postovan (74 ani) – președintele Asociației veteranilor de război, membru al Consiliului de administrație al Uniunii Pensionarilor, sec. Buiucani.

Svetlana Gorobievschi (71 ani) – profesor universitar, doctor habilitat, Universitatea Tehnică din Moldova.

Elena Ostaș (64 ani) – educatoare-profesoară de limba română în cadrul Instituției de Educație Timpurie din com. Congazcicul de Sus, membră a „GAL-lui Steaua Bugeac”, președinta filialei asociației bătrânilor, com. Congazcicul de Sus, membră activă a echipei de voluntari a organizației HelpAge International în Moldova.

Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale: „ Astăzi vreau să celebrăm activismul dumneavoastră, dorința de a sparge tiparele, de a arăta că a fi vârstnic, inclusiv în Republica Moldova, nu înseamnă să te izolezi, să fii o persoană fără inițiativă, care are doar nevoie de suport, dar o persoană care contribuie în continuare la dezvoltarea societății, o persoană care are o voce pe care și-o face auzită, o persoană care contează. Știu că ați muncit mult, ați construit această țară, ați luptat pentru independența și pentru democrația ei și minimum ce trebuie să facă acest Guvern și generația mea este să garanteze un sistem de pensii decent și sustenabil. Vă asigur că acesta este obiectivul nr. 1 pe care ni l-am asumat în cadrul acestui minister și, zi de zi, depunem eforturi constante în acest sens.”

Concursul Premiul Național „Pentru o viață activă la orice vârstă” este organizat în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, pentru al șaselea an consecutiv. Scopul acestuia este de a încuraja participarea activă a persoanelor în etate la viața societății și de a recunoaște meritele și performanțele seniorilor în diverse sfere de activitate.

Anul acesta la concurs au fost depuse 28 de dosare, iar câștigătorii au fost desemnați de către o comisie de examinare, formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai societății civile. Pentru organizarea ediției curente, din bugetul de stat a fost alocată suma de 80 de mii de lei. Începând cu prima ediție și până în prezent, au fost premiați 82 de candidați.

Asigurarea îmbătrânirii active este unul dintre obiectivele de bază ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în acest sens, în iunie 2023, fiind aprobat Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Documentul este axat pe patru obiective generale și prevede extinderea accesului la servicii sociale, sporirea numărului persoanelor vârstnice care utilizează tehnologiile informaționale, promovarea învățării pe tot parcursul vieții prin lansarea „Universității pentru Vârsta a Treia” și implicarea tuturor instituțiile statului în crearea unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă a oamenilor.

Adițional, anual, este desfășurat Programul de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active, dedicat susținerii organizațiilor nonguvernamentale care implementează proiecte şi inițiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active atât la nivel național, cât şi regional. În 2023 din bugetul de stat s-au alocat 400 de mii de lei pentru acest program și au fost desemnați șase câștigători.

Alte înregistrări
Data publicării: Miercuri, 22 noiembrie 2023
40 de persoane in vârstă participă la un proiect pilot inedit denumit generic - Universitatea pentru vârsta a treia. La cursul de dezvoltare a abilităților digitale, ei au invatat cum să interacţioneze pe reţelele de socializare, să-şi creeze o adresă de e-mail sau chiar să acceseze formularul online pentru compensaţiile din perioada rece a anului. Citeşte mai mult...
Data publicării: Joi, 16 noiembrie 2023
Moldova a depus eforturi considerabile pentru a răspunde necesităților populației sale, în contextul îmbătrânirii acesteia. Concluzia a fost enunțată de experta Organizației Națiunilor Unite (ONU) în domeniul respectării drepturilor persoanelor în etate, Claudia Mahler, care a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 7-16 noiembrie curent. Citeşte mai mult...
Data publicării: Marţi, 07 noiembrie 2023
Începând cu 2 octombrie curent, 40 persoane cu vârsta peste 60 de ani au început studiile la Universitatea pentru vârsta a treia, o inițiativă pilot dezvoltată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell. Chiril Răcilă s-a născut în anul 1950. De profesie este inginer, iar după 51 de ani de la absolvirea Universității Tehnice a devenit, din nou, student alături de alți 39 de bărbați și femei în vârstă din Republica Moldova și Ucraina admiși la Universitatea pentru Vârsta a 3-a (UV3). Citeşte mai mult...
Data publicării: Marţi, 24 octombrie 2023
Pentru a asigura participarea ambilor părinți la îngrijirea copilului, tații copiilor nou-născuți au dreptul la concediu paternal cu o durată de 14 zile calendaristice, acordat conform articolului 1241 din Codul Muncii al Republici Moldova. Concediul poate fi solicitat integral, în decurs de maximum 12 luni de la nașterea copilului, în baza unei cereri scrise, adresate angajatorului. La cerere se anexează copia certificatului de naștere al copilului. Citeşte mai mult...
Data publicării: Joi, 19 octombrie 2023
În perioada 19-20 octombrie curent, la Geneva, are loc conferința cu genericul „Populație și dezvoltare: asigurarea drepturilor și a alegerilor”, organizată de Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Evenimentul are drept scop să evalueze progresul în direcția atingerii obiectivelor adoptate la Conferința Internațională pentru Populație și Dezvoltare de la Cairo din 1994. Citeşte mai mult...
Data publicării: Joi, 12 octombrie 2023
Peste 45 de persoane s-au înregistrat deja la Programul de suport pentru formalizarea activității de îngrijitor/îngrijitoare de copii cu vârsta de până la 3 ani. Puteți să vă înscrieți în continuare, până pe data de 13 octombrie curent. Scopul programului este de a acorda sprijin și resurse esențiale pentru profesioniștii în domeniul îngrijirii copiilor, contribuind astfel la creșterea calității serviciilor oferite. Citeşte mai mult...
Data publicării: Miercuri, 11 octombrie 2023
Peste 20 de seniori din satul Cajba, raionul Glodeni, au format un grup numit „Vârsta de argint”, pentru a promova îmbătrânirea activă. De câteva ori pe săptămână, își dau întâlnire la casa de cultură, unde cântă și dansează, sau merg la bătrânii neputincioși și îi ajută prin gospodărie. Citeşte mai mult...
Data publicării: Luni, 02 octombrie 2023
În contextul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, în Republica Moldova a fost lansată în premieră „Universitatea pentru Vârsta a Treia”, o inițiativă pilot dezvoltată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell. Scopul proiectului este de a promova conceptul de învățare pe tot parcursul vieții și de a încuraja persoanele în etate să îmbătrânească activ și sănătos. Citeşte mai mult...
Data publicării: Vineri, 29 septembrie 2023
Cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, care este marcată anual la 1 octombrie, Biroul Naţional de Statistică prezintă informaţia privind situaţia vârstnicilor, conform datelor disponibile pentru anul 2022. Citeşte mai mult...
Data publicării: Luni, 11 septembrie 2023
Unul dintre obiectivele Programului național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, lansat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, se axează pe extinderea oportunităților de educație de-a lungul vieții pentru vârstnici prin implementarea conceptului „Universitatea pentru vârsta a treia”. Citeşte mai mult...

Rezultatele 1 - 10 din 365
» Toate înregistrările
Sus

© 2020 Comisia naţională pentru populaţie şi dezvoltare.

Email:
secretariat@social.gov.md 
 
Acest site a fost creat cu susţinerea UNFPA.Site elaborat de MoldData

ipv6 ready


Total vizitatori: 167904
Total ieri: 161
Total azi: 49
Online: 1