Congresul Autorităților Locale din Moldova
Congresul Autorităților Locale din Moldova


Click aici pentru codul-sursă
a baner-ului CNPD

Ultima actualizare a site-ului:
Joi, 11 iulie 2019
Şedinţe ale Comisiei
Vezi anul: 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2008 / 2007 /
Ședința nr. 2 din 03 noiembrie 2015
Descarcă fişier: 1265 proces-verbal al sedintei 2 din 3 octombrie 2015.docx (60KB)

În data de 3 noiembrie 2015, Comisia națională pentru populație și dezvoltare/CNPD a întrunit în ședința sa ordinară majoritatea membrilor, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, organizațiilor internaționale, ai mediului academic de profil și societății civile. Ședința a fost prezidată de către Prim-ministrul interimar și președintele CNPD Gheorghe Brega.

Ordinea de zi a ședinței a vizat cinci subiecte: implementarea Programului de ajutor social, examinare și validarea metodologiei de integrare a îmbătrânirii în politicile sectoriale, analiza situației populației în Republica Moldova prin prisma implicațiilor economice, introducerea certificatului electronic medical constatator al nașterii precum și implementarea Indicilui de Tineret.

Ministrul muncii, protecției sociale și familiei, a prezentat Comisiei Programul de ajutor social, care funcționează cu succes din anul 2008, fiind un program de bază a Guvernului pentru suportul familiilor defavorizate. Acesta are la baza două componente : ajutorul social și ajutorul pe perioada rece a anului, de care au beneficiat în anul 2015 circa 195 mii familii.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a venit cu propuneri de modificare a mecanismelor de ajutor social și anume indexarea anuală a nivelului VLMG de la 1 aprilie, propuneri de majorare a nivelului de venit lunar minim garantat al copilului de la 50% la 70%, adică la nivelul unui adult.  Aceasta va permite o mai bună încadrare în sistem a familiilor cu copii, precum și  introducerea unui Acord de cooperare între familiile beneficiare de ajutor social și structurile teritoriale de asistență sociale. Scopul propunerilor înaintate este eficientizarea mecanismului de implementare a Programului de ajutor social, responsabilizarea beneficiarilor, precum și susținerea familiilor defavorizate.

Membrii Comisiei au fost informați privind necesitatea introducerii certificatului electronic medical constatator al nașterii la nivelul tuturor prestatorilor de serviciu, precum și vizavi de proiectul planului de implementare de reformare a serviciului de înregistrare a nașterii. In cadrul discuțiilor s-a propus lucrarea în paralel și la certificatul electronic constatator al morții, la care Ministerul Sănătății a precizat ca se lucrează asupra acestui proiect, actul final urmând să fie introdus într-o perioadă de cel mult 9 ani.

Metodologia-cadru de integrare a îmbătrânirii în politicile publice la elaborarea căreia s-a convenit la ședința anterioară a CNPD, a fost prezentată de către reprezentanții UNFPA în Moldova, și validată în ședința ordinară aComisiei. Datorită procesului accentuat de imbătrânire demografică în Republica Moldova, abordarea acestui subiect depășește domeniile de protecție socială, ocupând un loc central în politicile publice. Metodologia de integrare a perspectivei îmbătrânirii vine să răspundă necesităţilor de a identifica o modalitate de elaborare a politicilor publice şi are drept scop prezentarea unei metodologii pragmatice, simple și ușor de urmat cu privire la modul în care se poate asigura faptul că interesele și nevoile specifice ale persoanelor în etate sunt luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor publice.

Tot reprezentanții UNFPA au prezentat necesitate analizei situației populației în Republica Moldova prin prisma implicațiilor economici, la care Comisia a hotărât implicarea autorităților responsabile în procesul de elaborare.

De asemenea, Comisia a discutat subiectul privind Indicile de Tineret, care reprezintă un barometru ce compară situația tinerilor cu populația adultă pe diferite domenii social-economice: șomaj, participare, sănătate, comportament riscant și violență. La domeniul șomajului reprezentanții mediului academic au propus interzicerea stipulării în anunțurile de angajare a experienței obligatorii de muncă, precum și recunoașterea stagiilor de practică ca experiență de muncă. La acest subiect Comisia a hotărât ca autoritățile administrației publice centrale competente în domeniul de tineret să ofere o atenție sporită în procesul de elaborare, monitorizare (inclusiv prin colectarea continuă de date) și implementare a programelor și strategiilor sectoriale tinerilor.

 


Informaţii examinate în ședință și alte documente

» Informaţia Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familie privind implementarea Programului de ajutor social 47KB
» Informaţia Fondului ONU pentru Populație prinind Metodologia pentru Integrarea Îmbătrânirii în Politicile Publice 37KB
» Informaţia Fondului ONU pentru Populație privind analiza situaţiei demografice în Republica Moldova prin prisma implicațiilor economice. 69KB
» Informaţia Ministerului Justiției privind introducerea certificatului electronic medical constatator al nașterii 35KB
» Informaţia Ministerului Sănătății privind pregatire certificatului medical constatator al nașterii în varianta electronică 255KB
» Informaţia Ministerului Tineretului și Sportului privind Indicile de Tineret 128KB

Inapoi la lista ședintelor
Sus

© 2010 Comisia naţională pentru populaţie şi dezvoltare.
Tel.: (+373 22) 269 365  Fax: (+373 22) 269 366
Email: demografie@cnpd.gov.md
 
Acest site a fost creat cu susţinerea UNFPA.

Site-ul poate fi accesat şi la adresa www.demografie.cnpd.gov.md

Site elaborat de MoldData

ipv6 ready


Total vizitatori: 168196
Total ieri: 444
Total azi: 341
Online: 2